Jak przygotować pizzę z grilla gazowego? 

Zastanawiasz się, jak przygotować pizzę z grilla gazowego? Rozgrzej grill wykorzystując maksymalną moc palników, by osiągnąć wspaniały efekt. Niezbędny będzie też m.in. kamień szamotowy. Już teraz sprawdź nasz sprawdzony przepis na ciasto!

Niedawno we wpisie „Pizza z grilla – jakich akcesoriów potrzebujesz?” wyszczególniliśmy niezbędne dodatki marki Broil King, które ułatwiają przygotowywanie najlepszej pizzy. Dzisiaj z kolei polecamy sprawdzoną recepturę na ciasto.

Zwróć uwagę na to, by zastosować mąkę pszenną typ 00, dzięki której ciasto jest bardziej elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu, a pizza wychodzi perfekcyjnie chrupiąca. Jeśli do przygotowania pizzy chcesz wykorzystać świeże drożdże, należy z nich przygotować wcześniej rozczyn. Pamiętaj także, by odpowiednio wcześniej rozgrzać na grillu kamień szamotowy – jest on również kluczowym elementem, jeśli marzy Ci się przepyszna pizza z grilla.

Sprawdź ofertę kamieni do pizzy, a także innych akcesoriów marki Broil King

Składniki:

600 g mąki pszennej (typ 00)

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

7 g suszonych drożdży (opcjonalnie 25 g świeżych)

250 ml ciepłej wody

100 ml ciepłego mleka

2 łyżki oleju 

Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, sól, cukier i suszone drożdże. Wymieszaj. Wlej ciepłą wodę, mleko i olej. Zagniataj w mikserze z końcówką z hakiem przez ok. 15 minut. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Przykryj misę folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyciągnij na stolnicę posypaną mąką i chwilę zagnieć. Podziel na 3 części. Uformuj z nich kulki, a następnie rozciągnij za pomocą palców na wybraną wielkość pizzy – w zależności od tego, jakiej szerokości jest używany przez Ciebie kamień do pizzy. Przykryj ściereczką i odstaw uformowane placki na pizzę na ok. 20-30 minut. 

Kamień do pizzy postaw na rusztach i rozgrzej grill wykorzystując pełną moc palników. Kamień powinien rozgrzewać się około 30 minut. Łopatę do pizzy oprósz mąką, a następnie przełóż na nią przygotowane ciasto. Posmaruj ulubionym sosem i wyłóż preferowane dodatki. Zsuń pizzę z łopaty na rozgrzany kamień szamotowy. Zamknij pokrywę grilla gazowego i odczekaj kilka minut. Sprawdź czy pizza jest gotowa. Powinna być rumiana na brzegach, a wierzchnie dodatki upieczone, a nie surowe.